Skien info

Alpiene skiën

De meest populaire variant is het alpiene skiën. In 1924 werd skiën als eerste opgenomen in de Olympische Winterspelen. Het alpiene skiën kent o.a. de volgende diciplines: afdaling, slalom, reuze slalom en super-g. Andere varianten zijn ondermeer: freestyle skiën, speed skiën en skischans-springen. De meeste Nederlanders zullen dit laatste wel kennen van de televisie uitzendingen op nieuwjaarsdag
vanuit het Duitse Garmisch-Partenkirchen.

Skiën mag dan de laatste decennia ongekend populair zijn geworden, in Noorwegen, Zweden en Finland werd duizenden jaren geleden al op houten ski`s van steile hellingen afgedaald. Er is dus eigenlijk niets nieuws onder de zon, alleen het materiaal is veranderd en de après- ski zag er in het verre verleden vast anders uit dan tegenwoordig.

Koninklijke promotie

De Nederlandse koninklijke familie heeft ook de nodige promotie verzorgd voor de skisport. De Oranjes brengen al sinds jaar en dag hun skivakantie door in het Oostenrijkse skioord Lech. Deze vakantie staat jaarlijks volop in de aandacht van de media. De foto`s verschijnen in vrijwel alle kranten in Nederland.

Après-ski

Voor de meeste wintersporters is het après-ski gebeuren een belangrijk onderdeel van hun skivakantie. De sfeer en ontspanningsmogelijkheden in een skigebied zijn bepalend in uiteindelijke keuze van de vakantiebestemming. Met name in de gemoedelijke Oostenrijkse skioorden is de apres-ski uitstekend.

Regels op de piste

Op de skipistes gelden verschillende regels om het skiën soepel en zonder conflicten te laten verlopen. De Internationale Ski Federatie (FIS) heeft een gedragscode gemaakt waar de skier zich aan dient te houden. In sommige skioorden is het overtreden van deze gedragscode net zo strafbaar als het overtreden van de verkeersregels.
Meestal houdt de plaatselijke politie toezicht op het naleven van de regels. Skipistes hebben de bevoegdheid om bij een overtreding de skipas in te nemen en de skier de toegang tot de piste te ontzeggen.

Skigebieden in Europa

Vlamingen en Nederlanders vertrekken tijdens hun wintersport
vakantie vooral naar de pistes van Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland en Duitsland. Ook Tsjechië is sterk in opkomst als goedkope skibestemming, maar is door de eenvoudige pistes, met name geschikt voor beginners en lichtgevorderden. Gevorderde skiërs komen vooral aan hun trekken in de grote en gevarieerde skigebieden van Frankrijk (o.a. Espace Killy) en Oostenrijk (o.a. Zillertal). Voor de ervaren skiër is ook het aantal zwarte en rode pistes op de wintersportbestemming van groot belang. Het is erg vervelend als je tijdens een skivakantie tot de ontdekking komt dat het skigebied niet uitdagend en gevarieerd genoeg is voor jouw niveau. Oriënteer je dus goed, via internet en reisbrochures, voordat je een skivakantie boekt bij een reisbureau.

Een goede voorbereiding

Het is verstandig op je conditie wat op te vijzelen voordat je afreist naar je favoriete skidorp. Door de hoogte van de pistes zit er minder zuurstof in de lucht en kost elke inspanning meer moeite. Ook kan het een pré zijn om, voorafgaand aan je vakantie, verschillende spieroefeningen (vooral de beenspieren) te doen. Dit kan veel blessureleed voorkomen. Je kunt natuurlijk ook skiles nemen op een van de vele skibanen in Nederland of Belgie. Meer informatie over skilessen, skischolen en warming up is te vinden op onze skiles-pagina.

Skikleding

Ook skikledij is van groot belang voor een comfortabele en veilige skivakantie. Belangrijk is het materiaal waarvan de kleding gemaakt is. De stof moet goed isoleren maar ook ademen zodat het geen vocht opneemt. De skikleding moet licht en comfortabel zijn om te dragen. Pas skischoenen bij voorkeur in skihouding, dit voorkomt veel ongemak later op de piste. Uiteraard horen goed ademende, waterdichte handschoenen en een warme skimuts ook tot de standaard ski-uitrusting. Facultatief is de aanschaf van een sneeuwbril in plaats van een zonnebril. Laat je wel goed voorlichten tijdens de aankoop van een sneeuwbril.

Skilatten huren

Een van de grootste skiverhuurbedrijven in Europa is SkiSet, te vinden op de pagina: Skiverhuur. Ski’s (ter plekke) huren geeft enkele belangrijke voordelen ten opzichte van ski’s kopen. Je hoeft ze niet te transporteren, het materiaal is niet verouderd, er is meestal een groot assortiment voorhanden en je kunt ze omruilen als ze niet bevallen. In bijna alle wintersportgebieden zijn ski’s, snowboards en sneeuw-schoenen te huur. Informeer vooraf of dit ook voor jouw bestemming geldt.