Skilessen, voorbereiding & warming up

Wintersport voorbereiding

Uit onderzoek blijkt dat een toenemend aantal wintersporters onvoldoende voorbereid aan hun skivakantie beginnen. Alvorens af te reizen naar het wintersportgebied is het verstandig om bijvoorbeeld enkele weken voor vertrek skifitlessen te nemen in een sportschool. Dit verkleint de kans op blessures aanzienlijk. Hieronder vindt je dan ook een aantal tips die van belang kunnen zijn het slagen van je wintersportvakantie.

Skischolen

Het is uiteraard belangrijk om eerst een goede ski-uitrusting aan te schaffen. Laat je daarbij goed adviseren in een wintersport zaak. Nadat je een ski-uitrusting hebt aangeschaft ga je op zoek gaan naar aanbieders van skilessen (voor beginners). Hierbij speelt de afstand tot de skischool meestal een doorslaggevende rol. Het is aan te raden om eerst via een zoekmachine of wintersport forum informatie op te zoeken over de school van je keuze. Staat de skischool goed bekend? Zijn er personen met goede ervaringen te vinden? Is er voldoende toezicht?

Doelgroepen

De meeste skischolen bieden ook lessen aan die gericht zijn op een speciale doelgroep. Zo zijn er lessen voor tieners, kinderen, vrouwen en aangepaste lessen voor ouderen. Naast de leeftijd is ook de eventuele ervaring met skiën een belangrijk criterium bij het indelen in een bepaalde categorie.

Skischolen buitenland

Neemt u les in het buitenland dan worden de skilessen naast de landstaal meestal ook wel in het Engels gegeven. Met name in Oostenrijk zijn er nogal wat Nederlandstalige skischolen en leraren te vinden, maar in Frankrijk komt het ook steeds vaker voor dat de skileraren ook Nederlands spreken.

Skistechnieken

De eerste skiles is vaak gericht op het in- en uitstappen van de binding, stappen met de ski’s en een goede skihouding. In de tweede les leert men meestal stilstaan en stoppen op een skiheling en ook de bochten komen in deze les vaak aan de orde. In de daarop volgende lessen zijn vooral gericht op het maken van bochten, een van de belangrijkste aspecten van skieën. Het is aan te raden dat je na het beheersen van de basisvaardigheden en skitechnieken nog wat vervolglessen neemt. Dit komt je zelfvertrouwen op de skipiste zeker ten goede.

Meer informatie

Meer uitleg over skisport en skilessen vindt je op de website. Je vindt er uitgebreide informatie over ondermeer ski- technieken en materialen. Ook wordt er aandacht besteed aan de eisen waaraan skischolen tegenwoordig dienen te voldoen.

Skilessen online

Online skilessen in de Engelse taal zijn te vinden op de website van harb ski systems. Je krijgt instructies volgens de PMTS techniek. Videoclips over ski-technieken (Engelstalig) zijn te vinden op de site van Warren Smith’s ski academy.

Telemarken online

Engelstalige Telemark lessen vindt je online bij telemark-tips.com. Op deze website staan een aantal instructievideo’s, lessen en tips voor zowel beginners als gevorderden.

Sneeuwfit & warming up

Bij een goede voorbereiding op de wintersport horen ook conditieoefeningen. Uit onderzoek is gebleken dat de kans op blessures tijdens een skivakantie aanzienlijk lager is als je over een goede conditie beschikt. Warming-up voor het skiën en cooling-down na het skiën verkleint de kans op blessures en spierpijn aanzienlijk. Voor beginnende wintersporters is het ook verstandig om van te voren al enkele speciale technieken onder de knie te krijgen.