Spindleruv Mlyn

Als u een goedkope skivakantie wilt boeken voor komende seizoen, dan is Tsjechie een uitstekende keuze. De pistes in Tsjechie zijn nog niet door het massatoerisme ontdekt.
De voornaamste skigebieden liggen bij de wintersport- plaatsen: Spindleruv Mlyn, Harachov en Rokytnice.

De populairste bestemming is het skioord Spindleruv Mlyn, de “Parel van het Reuzengebergte”. Het gezellige dorpje (1340 inwoners) is prachtig gelegen tussen de bergtoppen op een hoogte van 700 m. Het riviertje de Elb stroomt dwars door het oude centrum van Spindleruv, met zijn beroemde authentieke houten huizen. In het oude centrum bevinden zich een groot aantal restaurants, cafe’s en disco’s, waardoor een levendige en zeer betaalbare après-ski gegarandeerd is. Een gedetailleerde kaart van Spindl met Bedrichov, Sv Petr en Labska kunt u bekijken op de volgende website: plattegrond Spindl.

Skigebieden: Svaty Petr & Medvedin

Spindleruv Mlyn wordt omgeven door de skigebieden: Svaty Petr en Medvedin/Misecky. De in totaal circa 26 kilometer pistes worden goed onderhouden en kennen naast 9 km blauwe en 14 km rode ook 3 km zwarte afdalingen. Het gebied is vooral aantrekkelijk voor beginners en licht gevorderden. Er staan 5 stoeltjesliften en 12 sleepliften tot uw beschikking. Bij de skiliften naar Svaty Petr en Medvedin zijn er voldoende plezierige restaurantjes te vinden waar u goedkoop kunt eten en drinken.
De pistes van Medvedin zijn kindvriendelijk en bij uitstek geschikt voor beginnende skiërs. Vanaf hier beginnen ook diverse (meestal geprepareerde) langlaufloipes.

De mooiste hellingen vindt u in het skigebied Svaty Petr met onder meer een prachtige (maar korte) zwarte piste en een Funpark voor snowboarders. Romantici en onvermoeibaren kunnen in avonduren (18.00 tot 21.00) skiën op de verlichte piste Hromovka, een onderdeel van Svaty Petr.

Skivakantie Spindleruv Mlyn

De mooiste hellingen vindt u in het skigebied Svaty Petr met onder meer een prachtige (maar korte) zwarte piste en een Funpark vo

Hotels, Chalets & Vakantiehuizen

Door de lange traditie van Spindleruv Mlyn als wintersport- plaats voor de Tsjechen is er een groot aanbod aan overnachtingsmogelijkheden. Zoekt u een hotel, chalet, vakantiehuis of appartement? Ze zijn er in overvloed. Veel wintersporters boeken hun accomodatie bij het reisbureau die ook het transport van de skivakantie regelt. Reist u op eigen gelegenheid dan is het handig om alvast een vakantiehuis te huren bij het bekende en betrouwbare Belvilla. Ook kunt vooraf een hotel boeken bij de voordelige hotelkamer aanbieder Booking.com

Sneeuwzeker

Door de gunstige klimatologische ligging van de skigebieden in het Reuzengebergte (ver van de zee), ligt er gewoonlijk van half december tot eind maart sneeuw op de berghellingen. Als de sneeuw onverhoopt geen zin heeft om neer te dwarrelen dan zijn er altijd nog de sneeuwkanonnen die het witte poeder over de pistes blazen.

Skipas

U kunt van alle skiliften in het gebied gebruik maken als u een algemene skipas aanschaft. Het centrum van Spindleruv Mlyn en de twee skigebieden zijn in de winter met elkaar verbonden door middel van een gratis skibus.

Sneeuwhoogten

De actuele sneeuwhoogtes van skigebieden in Krkonoše zoals Svatý Petr, Horní Mísečky en Medvědín, maar ook van de wintersport gebieden in de rest van Tsjechie, zijn in het Duits en Engels en Tsjechisch te vinden op de website Holidayinfo.cz.

Langlaufen

Het Reuzengebergte is uitermate geschikt voor langlaufers. Er zijn goed geprepareerde loipes (ca 70 km) te vinden in het gebied bij Spindleruv. Bij Horni Misecky vindt u de hoogst gelegen loipen van Tsjechie en kunt u onder meer de prachtige route door Labsky Dul volgen.

Skischolen

In Spindleruv Mlyn bevinden zich aantal ski- en snowboard-scholen. De bekendste zijn: Skol Max, Skischool Nanook en Sun Ski & Board School. Bij de scholen zijn ook ski’s, snowboards en skischoenen te huur, evenals bij veel hotels en pensions in het Reuzengebergte. Voor kinderen worden er diverse lespakketten en sneeuwactiviteiten aangeboden op de: Ski School for Children.

Busreizen

Een klein aantal reisbureaus en touroperators organiseren busreizen naar de Tsjechische skigebieden. Wilt u met het vliegtuig, dan kunt u het beste een vlucht naar Praag boeken. Vanaf Praag is het ongeveer twee uur rijden naar het Reuzengebergte. Op het vliegveld van Praag kunt u een auto huren of verder reizen met de transfer (meestal kleine busjes) die u bij uw reisbureau geboekt hebt.

Vervoer

Veel wintersporters gaan met de auto naar de ski-oorden in Tsjechië. Het Reuzengebergte ligt op circa 975 km afstand vanaf Brussel (zo’n 11 uur rijden) en op circa 900 km afstand vanaf Utrecht (10 uur rijden). Er zijn enkele parkings in Spindeleruv Mlyn en bij de skigebieden. Winterbanden en sneeuwkettingen zijn aan te raden.

Wintersporttrein

Per trein worden er bijna geen skivakanties aangeboden die u rechtstreeks naar het gebied brengen. Indien u op eigen gelegenheid een treinticket voor een wintersporttrein naar
Tsjechië boekt dient u rekening te houden met een lange reistijd. De dichtstbijzijnde treinstations in de omgeving van Spindl zijn die van Vrchlabi en Harrachov op enkele kilometers afstand van Spindleruv.

Kleinschalig en betaalbaar

Uiteraard is het kleine wintersportgebied bij Spindleruv Mlyn niet te vergelijken met de grote, drukke skigebieden in Oostenrijk of Frankrijk, maar als u op zoek bent naar een voordelige en kleinschalige skivakantie in een gastvrije omgeving dan biedt Spindleruv Mlyn voldoende mogelijkheden.

Plattegrond

Een map van Spindleruv Mlyn en omgeving vindt u hier: plattegrond Spindeleruv Mlyn